Buzdolabı tehlikeleri

Buzdolabı tehlikeleri

Paylaşın!

Buzdolabımızda sıklıkla bulunan ve hepimiz tarafından gereğinden de fazla tüketilen kimi yiyecekler belli sağlık risklerini de beraberlerinde getiriyor. Bu yiyecekleri yakından tanımak ve buzdolabı tehlikeleri için dikkatli olmak önemli.

Şarküteri

Şarküteri ürünleri

Başta kahvaltıda olmak üzere herkesin severek yediği şarküteri ürünleri beraberinde ne yazık ki birtakım tehlikeleri de barındırıyor. Özellikle sucuk, salam ve sosis oldukça fazla miktarda yağ içeriyor. Sosis, sucuk ve salamın 100 gramıyla 300-500 kalori alınıyor.

Canınız bu tip ürün çektiğinde füme tavuk veya hindi göğsü yada jambonu ya da yağsız pastırma tüketmek en iyisi, çünkü bunlar hem daha yağsız, hem de kalori miktarları 100 gramda 75- 150 arasında. Mutlaka şarküteri tüketecekseniz az miktarda tavuk veya hindi göğsü/jambonu ya da yağsız pastırma tercih edin. Ama bunlarda bile önemli ölçüde tuz olduğunu unutmayın. Hele ki tavada kızdırdığınız tereyağına yarım kangal sucuğu doğrayıp sonra yağına ekmek banmaya hiç kalkışmayın.

Süt Ürünleri

Süt ürünleri

Tereyağı, peynir, kaymak kahvaltıların olmazsa olmazlarından kabul edilir ülkemizde. Ama tereyağının ve kaymağın % 70-80, iyi bir peynirin % 40 civarında yağ içerdiğini düşününce tadları biraz kaçıyor. Bu yağın önemli bir kısmının da doymuş yağ olduğunu ve kalp ve damar sağlığı açısından bu durumun olumsuzluk yarattığını unutmamak gerekli. Peynirin içindeki tuz da ilave bir sorun. Bu ürünlerden olabildiğince az tüketmekte ve peyniri alırken light ve az tuzlu olanları tercih etmekte yarar var.

Donmuş kızartmalık yiyecekler

Buzdolabı tehlikeleri içinden dondurulmuş patates

Donmuş kızartmalık yiyecekler, yani patates kızartması, tavuk nugget ve şnitzelleri, soğan halkaları vb. çabuk hazırlanan ve zevkle tüketilen atıştırmalıklar. Ancak bunların tamamı buzdolabınıza girmeden önce ön kızartmadan geçer ve ön kızartma da genellikle doymuş bitkisel yağlardan zengin kızartmalık margarinlerle yapılır. Bu gıdaları siz bir kere daha kızartır ve içerdikleri yağ miktarını daha çok arttırırsınız. Tavuk göğsünü dilimleyip yağsız tavada pişirirseniz veya patatesi kendiniz dilimleyip zeytinyağı ve baharatla harmanladıktan sonra fırına atarsanız yine kısa sürede, üstelik sağlıklı yiyecekler elde edersiniz.

Kekler, pastalar ve tatlılar

Tatlılar

Pastalar ve tatlılar oldukça çekici görünen gıdalar. Ancak içerdikleri un, şeker ve kremadaki yağ düşünüldüğü zaman tadları kaçıyor. Bir kutlama vb. yoksa pastadan uzak durun, o gibi durumlarda ise ince bir dilim alıp mümkünse kremasını sıyırın. Şerbetli tatlılardan tümüyle uzak durmak, süt tatlılarını ise istisnai tüketmek genellikle en iyisi.

Mayonez

Mayonez
Mayonez buzdolabı tehlikeleri içinde önemli bir tanesi

Mayonez yapısı itibariyle büyük ölçüde yağdan oluşan bir gıda. 100 gram mayonezde yaklaşık 400 kalori ve 35 grama yakın yağ mevcut. Mayonez yerine hardal veya salçalı sosları tercih etmek en iyisi. Patates kızartmasıyla mayonezi yanyana getirmeyi ise düşünmeyin bile.

Dondurma

Dondurma

Bir top dondurma 50 gram civarındadır ve iki topluk bir külah dondurmada 200 kalori bulunur. Endüstriyel hazır dondurmaların yarıya yakını yağdır ve bu yağ çoğunlukla doymuş yağdan zengin bitkisel margarinlerden oluşur. Dondurmanın önemli miktarda şeker de içerdiği unutulmamalıdır. Dondurmadan olabildiğince kaçınmak ve istisnai tüketmek en iyisi. Hazır dondurmaların daha ziyade donmuş buz şeklinde olanlarını tercih etmekte yarar var, ama o da nadiren.

Şekerli içecekler

Şekerli içecekler buzdolabı tehlikeleri arasında

Şekerli içecekler buzdolabı tehlikelerinin önde gelenlerinden. Ancak şekerli içeceklerin ciddi miktarda şeker içerdiklerini unutmamak lazım. 1 litre şekerli içecek aşağı yukarı 100 gram şeker içerir. Bu içeceğin gazoz, kola veya meyve suyu olmasına göre değişiklik gösterse de, bir bardak (200 ml) şekerli içecekte 20 gram şeker bulunur. Bir kesme şekerin ortalama 2,5 gram olduğunu düşünürseniz, bir bardak şekerli içecekte 8 adet kesme şeker var demektir. Son zamanlarda çok revaçta olan meyveli sodalar da şekerli içeceklerle aynı niteliktedir.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın