Sokak yiyecekleri

Sokak yiyecekleri kalbinize düşman

Paylaşın!

Pek çoğumuzun hayatının önemli bir kısmı evin dışında geçiyor. Günlük koşturma içinde kahvaltı, öğle, akşam yemeklerini dışarıda yiyoruz. Hızlıca tükettiğimiz bu sokak yiyecekleri büyük çoğunlukla kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

Sokak yiyecekleri fazla kalori, doğmuş ve trans yağ, un, şeker veya tuz içermeleri nedeniyle sakıncalı. Damak zevkimiz genel olarak açlıktan kaçınmaya programlı olduğu için yağlı, unlu, tatlı ve tuzlu gıdalar bize lezzetli geliyor. Ancak bu gıdaları uzun süre tüketmek damar sertliği, yüksek tansiyon ve diyabet açısından büyük risk oluşturuyor. 

Sık yenen sokak yiyecekleri ne gibi sorunlar içeriyor, bir kısmına yakından bakalım. Bu yazıda yer alan yiyeceklerin besin öğeleri için diyetasistan sitesinden yararlanılmış ve her yiyeceğin 250 gramı standart olarak alınmıştır.

Ekmek arası döner

Ekmek arası döner çok sık tüketilen sokak yiyecekleri arasında. Yarım arası döneri her gün yiyenler var. Yarım ekmeğin arasına yağlı et ile birlikte patates kızartması konup, bir de dönerin yağına batırılınca adeta bir bombaya dönüyor. Üstüne mayonez sıktıranlar bu bombanın etkisini artırıyor.

Ekmek arası döner

Adana/Urfa dürüm

Yine sık tüketilen sokak yiyeceklerinden kokusu davet edici dürüm belki kalori açısından diğerlerine göre daha masum. Ancak doymuş/trans yağ açısından ise risk yaratıyor.

Dürüm sokak yiyecekleri arasında

Pizza

Pek çok tadı birlikte bulunduran ve hem gözü hem de karnı doyuran sokak yiyecekleri arasındaki pizza son yıllarda pek gözde. Ama bir küçük (15 cm çaplı) pizzada bulunanlar bile ciddi risk yaratabilir.

Pizza

Lahmacun

Ucuz, kolay erişilir ve doyucu sokak yiyecekleri arasında olan lahmacunun besin içeriklerine bakınca neden sık sık yememek gerektiğini anlayabilirsiniz.

Lahmacun

Kokoreç

Sokak yiyecekleri arasında efsane bir yeri olan kokoreç kendine özgü tat ve dokuya sahip bir ürün. Ancak içeriği oldukça sorunlu.

Klasik sokak yiyecekleri arasında kokoreç

Pilav

Son zamanlarda belirgin artış gösteren sokak pilavcıları çoğu zaman ucuz ve doyurucu bir alternatif olarak görülüyor. Oysa ki, pilav da tam bir kalori bombası şeklinde. Üstelik protein değeri de oldukça düşük. Bazen eklenen tavuk eti ve/veya nohut kısmen protein takviyesi sağlasa da, bu durum pilavın kalori içeriğini pek değiştirmiyor.

Pilav yakın zamanda yaygınlaşan sokak yiyecekleri arasında

Kumpir

Kumpir sevilen bir sokak yiyeceği. Ama içine tereyağ, margarin, kaşar, sosis, salam, mısır, bezelye ve özellikle mayonez kumpiri lezzetli ama tehlikeli bir gıda haline getiriyor.

Kumpir fantazi sokak yiyecekleri içinde

Patso

Patso ucuz ve doyurucu olduğu için öğrencilerin ve düşük bütçelilerin göz bebeği bir seçenek. Sandviç (bazen de yarım ekmek) arasına sıkıştırılmış patates kızartması ve üzerine sıkılan bolca mayonezle, ketçaptan oluşuyor. Bol kötü yağ, bir dolu kalori ve bol miktarda tuz dışında besleyici hiçbir özelliği yok.

Patso

Goralı sandviç

Özgün sokak yiyecekleri arasında bulunan Goralı sandviç genellikle bir adet sosis, mayonezi bol Rus salatasıyla yapılıyor. Üzerine genellikle ketçap ve mayonez takviyesi yapılıyor.

Goralı

Poğaça

Kahvaltı niyetine tüketilen poğaça yağ, kolesterol, tuz ve kalori bombası şeklinde.

Poğaça

Su böreği

Su böreği çekici olmasına karşılık, oldukça fazla tehlikeli besin öğesi içeren bir sokak yiyeceği.

Su böreği

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın