Güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları

Güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları

Paylaşın!

Başarılı kişilerin günlük yaşamları incelendiği zaman, hemen hemen tamamının sabah güne başlarken belli bir rutinleri olduğu anlaşılır. Bu rutin de nedense sıradan insanlara hep imkansızmış gibi görünür. Halbuki bu rutinler gizli saklı falan değildir, sadece ısrarlı ve düzenli şekilde uygulanırlar. Güne aktif ve verimli başlangıç rutinleri sırasıyla gözden geçirilirse zor olmadığı görülecektir.

En uygun saatte uyanmak

Bu durum sabah saat 04:00’de uyanmak anlamına gelmiyor. Uyanma zamanı ideal olarak gündoğumunu izleyen saatlerde olmalıdır. Yeterince dinlenmiş olmayan bir insanın günü de verimsiz ve gergin geçer. Yeterince dinlenmiş olunan bir saatte uyanmak en iyisidir. Eğer sabah çok erken kalkmak zorunluluğu varsa, gece yatış saati de ona göre olmalıdır.

Gündoğumuyla uyanmak

Kısa bir zaman içinde vücudun biyolojik saati buna uyum gösterir. Sabah uyanma saatini hafta sonlarında da aynen uygulamak gerekir, yoksa biyolojik saat bozulur.

Güne aktif ve verimli başlangıç için teknolojiden uzak yatak odası

Alarm kullanma zorunluluğunuz varsa, eski usul bir çalar saat kullanın ve cep telefonunuzu yatak odanızın dışında bırakın. Bu şekilde, gece yattığınız zaman sosyal medyada gereksiz yere dolaşmaz veya maillerinize bakmazsınız.

Yatak odasında cep telefonu kullanmayın
Yatak odasında cep telefonu kullanmayın

Çoğu kişi uyandıktan sonra da teknolojiden uzak durmayı önerir. Hiç değilse uyandıktan sonra 10 dakika kadar ekrandan uzak durmayı başarmak bile yetebilir. Böylece güne aktif ve verimli başlamak mümkün olur.

İçeri gün ışığı ve hava girsin

Gün ışığı vücudun gündüz/gece ayrımını yapmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Uyandıktan sonra ya camlar ve perdeler açılarak içeri taze hava ve gün ışığı girmesi sağlanmalı, eğer mümkünse dışarı çıkılarak bir süre yürünmelidir. Bu şekilde güne dinç başlamak ve uyku mahmurluğunu atlatmak mümkün olur. Eğer gün ağarmadan kalkılıyorsa hiç değilse ışıklar açılmalıdır.

Sabah içeri gün ışığı ve temiz hava girsin
Sabah içeri gün ışığı ve temiz hava girsin

Yatağın toplanması

Sabah yatağı toplamak hem özdisiplini geliştirir, hem de yeniden yatıp uyuma fikrini ortadan kaldırır. Sabah yatağı toplayanlar genellikle gece de daha rahat ve huzurlu uyurlar.

Kalktıktan sonra yatağı toplamak güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları arasında
Kalktıktan sonra yatağı toplamak güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları arasında

Sıvı alarak güne aktif ve verimli başlangıç

Uyandıktan sonra yorgun ve halsiz hissediliyorsa, bunun nedenlerinden biri gece uyku sırasındaki sıvı kaybı olabilir. Sabah çay veya kahveden önce içilecek bir bardak su genellikle bu halsizlik ve yorgunluğun ortadan kalkmasına oldukça yardımcı olur, ayrıca gün boyu sıvı almayı sürdürmeyi de daha kolaylaştırır.

Yeterli sıvı almak

Kısa bir yapılacak işler listesi oluşturmak

Sabah uyandıktan sonra  o gün yapılacak işleri ana başlıklarıyla listelemek günlük planlamayı kolaylaştırır. Buradaki önemli nokta, bu listeyi sadece ana başlıklarla ve kısa yapmaktır. Liste uzadıkça hissedilen stres de artar. İyi bir sabah listesi 4- 5 maddeyi geçmemelidir.

Güne aktif ve verimli başlangıç için iyi bir kahvaltı

Güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları arasında sağlıklı bir kahvaltı da var
Güne aktif ve verimli başlamanın ipuçları arasında sağlıklı bir kahvaltı da var

Sabah yapılacak besleyici ama hafif bir kahvaltı güne aktif ve verimli başlamayı sağlar. Biraz peynir, sebze ve yumurta ile bir dilim tam tahıllı ekmek hem güne başlama enerjisini sağlar, hem de gereksiz kalori yüklemesi yapmaz.

Sabah rutinleri güne enerjik ve odaklanmış başlamayı kolaylaştırır, bu nedenle abartmadan uygulanmalıdır.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın