Abur cubur beslenme neden zararlı?

Abur cubur beslenme neden zararlı?

Paylaşın!

Abur cubur beslenme neden bu adı almış biliyor musunuz? Türk Dil Kurumu sözlüğü abur cubur karşılığı olarak şu karşılıkları yazıyor: “1. isim:  Yararı gözetilmeksizin rastgele yenilen şeyler- 2. sıfat İşe yaramayan, boş- 3. zarf Yararsız bir biçimde”. Bu durumda bu yiyeceklerin yararsız ve gereksiz olduğu anlaşılıyor. Sadece gereksiz ve yararsızlar mı acaba, yoksa zararları da var mı. Abur cubur yiyeceklerin zararlı olmasının 9 nedeni şöyle sıralanıyor.

Abur cubur beslenme sonucundaki zararlar

Kalp hastalığı riski

Abur cubur beslenme kalp hastalığı riskini arttırabilir. Abur cubur yiyecekler yüzünden kanda trigliserid ve kolesterol düzeyleriniz artar. Ayrıca bu yiyeceklerin içindeki fazla miktardaki kalori nedeniyle kilo alma ihtimaliniz artış gösterir, bu da kalp hastalığı için ilave bir risk yaratır.

Hipertansiyon

Abur cubur beslenme tansiyonunu yükseltebilir. Bu yiyeceklerin içinde bulunan fazla miktarda tuz nedeniyle tansiyonunuz yükselir. İçerdikleri aşırı yağ, şeker, rafine un ve kalori nedeniyle artan şişmanlık ve şeker hastalığı riski de tansiyonunuzu olumsuz etkiler.

Diyabet

Sağlıksız yiyecekler şeker hastalığına yol açabilir. Sağlıklı bir diyetle kan şekeriniz fazla dalgalanma göstermez. Ancak, abur cubur yiyeceklerin içinde fazla miktarda bulunan şeker ve rafine un nedeniyle, kan şekerinin düzeni bozulur, bu da bir süre sonra şeker hastalığına neden olabilir.

Kanser

Abur cubur beslenme kanser riskini arttırabilir. Bu yiyecekleri fazla tüketmenin başta mide, barsak, prostat, meme ve karaciğer kanserleri olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma olasılığını arttırdığını gösterir çok sayıda araştırma mevcuttur.

Karaciğer

Sağlıksız yiyecekler karaciğere zarar verebilir. Bu yiyeceklerin içindeki fazla miktardaki trans yağ ve şeker karaciğer yağlanması yaratarak siroza kadar giden sorunlara neden olabilir.

Mide barsak sistemi

Abur cubur beslenme hazımsızlık nedeni olabilir. Çoğu abur cubur yiyecek kızartılmış ve fazla baharatlı olduğu için, özellikle reflüsü veya fonksiyonel barsak rahatsızlığı olanlarda şikayetleri arttırır. Ayrıca abur cubur yiyecekler lif açısından fakir olduklarından kabızlık nedeni de olabilirler.

Beyin fonksiyonları

Bu tip yiyecekler beyin fonksiyonlarınızı etkileyebilir. Yapılan çalışmalar bir hafta boyunca abur cubur gıdalarla beslenen sıçanlarda hafıza gerilemesi olduğunu göstermiş. Bunun nedeni olarak abur cubur gıdalarda bolca bulunan trans yağlar gösteriliyor.

Yorgunluk

Sağlıksız yiyecekler yorgunluğun temel sebebi olabilir. Her ne kadar abur cubur yiyecekler doymuş hissetmenizi sağlasalar da, güç sağlayan besleyicileri içermezler. Dolayısıyla, çoğunlukla abur cubur yiyen ve sağlıklı beslenmeyi sağlayamayan kişilerde bu durum kronik yorgunluk sebebi olabilir. Belki de kolunuzu bile kaldıramamanızın sebebi budur.

Depresyon

Abur cubur beslenme genç ergenlerde depresyon nedeni olabilir. Ergenlerde ortaya çıkan pek çok hormonal değişim onları duygusal ve davranışsal değişikliklere duyarlı hale getirir. Hormon dengesini sürdürebilmek için sağlıklı diyetin önemi büyüktür. Abur cubur yiyecekler gerekli besleyicilerden yoksun oldukları için, genç ergenlerde depresyon olasılığının yarıdan fazla artmasına neden olurlar.

Tüm bu nedenlerden ötürü abur cubur yiyeceklerden uzak durmak ve olabildiğince az tüketmek en iyisi. Sağlıklı bir yaşamın en baş şartlarından birisi sağlıklı beslenmek. Sağlıklı beslenmenin en kolay yolu ise, evde yemek pişirmek.

Bu yazıda anlatılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz.

Randevu alın